dilluns, 2 d’abril del 2012

LA NIT DE LES BRUIXES. PER RAMON AGUILERA


 


LA NIT DE LES BRUIXES
FOGUERES DE SANT JOAN
No existeix una sola versió del per què de les fogueres a la nit del 23 de Juny. Els més estudiosos sobre els nostres avantpassats del neolític afirmen que, ja feien els seus rituals amb foc, perquè, la llum del dia començava a escurçar-se i la nit arribava mes aviat, cosa que els obligava a mantenir les fogueres molt altes per evitar perills. per tant, tot tenia una gran relació amb el solstici d’ estiu.
També donaven al foc el do de la regeneració , o de la fertilitat , de tal manera sorgia la costum de cremar a les fogueres tot allò que ja no volien, com un símbol de renovació. Un exemple d’aquesta purificació encara es manté en la costum del jovent, de saltar per sobre del focs molt lleugers, travessant-lo per purificar els seus cossos i per tenir més sort en l'amor i la Salud.
Després les cendres eren escampades per fer més fèrtils les terres. Una creença molt viva era que, els focs mantenien allunyades les criatures fantàstiques conegudes com bruixes, que sorgien i es reunien a la foscor de la nit.
Un altre element que adquiria virtut purificadora aquella nit, era l' aigua : Els rituals de banys al mar, llacs o rius encara avui en són un exemple, així com la creença que les aigües tenien propietats curatives en aquella nit tan especial, del 23/24, per això les plantes que escollim aquesta nit tenen virtuts guaridores com, la farigola i el romaní. La berbena proporciona fortuna a qui la troba, a més de donar nom a la revetlla.
Les branques de pi funcionen com amulets i allunyen la mala astrugància, Foc, aigua i bruixes, es barregen amb les coques, la música i els petards!!
Ramon Aguilera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada